Biele vína

Je všeobecne známe, že nielen červené, ale i biele víno má pozitívne účinky na zdravie. Či už je to lahodný rizling rýnsky, jemné chardonnay alebo zlato-žltý rizling vlašský, biele víno obsahuje prospešné antioxidanty a nízky obsah histamínu dokonca spôsobuje, že tento vzácny nápoj pôsobí protizápalovo. Najnovšie výskumy dokonca tvrdia, že biele víno spomaľuje starnutie a napomáha pri chudnutí. Celkom obstojné argumenty, čo poviete? Nezabúdajme však, že základom týchto výskumov je striedmosť.

Ak ešte stále nemáte svojho favorita, neváhajte a pripravte si poháre na biele víno. Určite vám pomôže ochutnávka vín vo vašom okolí, dobre zásobená vinotéka alebo obchod s vínom. To najlepšie biele víno, ktoré si získa vaše srdce môžno objavíte v našej ponuke. Účinky bieleho vína na vaše zdravie môžete vyskúšať napríklad s medailovým Tramiroli. Nech sa páči, ochutnajte víno, ktoré reprezentuje Slovensko a vinárstvo Promitor Vinorum v tých najprestížnejších súťažiach.

Blaustengler (Kéknyelű) 2015

Blaustengler (Kéknyelű) je záhaduplná stará odroda, ktorá dostala meno po jej modrej stopke lístia. Víno je svetložlté, je vysoko extraktívne a má veľmi svieže ale harmonické kyseliny, ktoré umožnia aj dlhšie zrenie. Vôňa je primeraná, pripomína citrusy a ovocie s bielou dužinou a zelené korenie.

Chardonnay 2015

Chardonnay je zaslúžene najobľúbenejšia odroda na svete, tzv. biely žralok medzi veľkými vínami. Víno má svetložltú farbu a bohatú, extraktívnú chuť s výraznými tónmi tropického ovocia, ananásu a žltého melónu. Vôna je elegantná, kvetinová a dlhotrvajúca.

Chardonnay 2016

Chardonnay je najobľúbenejšia odroda na svete, tzv. biely žralok medzi vínami. Víno má svetložltú farbu a bohatú, extraktívnú chuť a vôňu s výraznými tónmi lieskových oriešok a manga. Doporučujeme k jedlám z rýb a morských plodov, k teliacemu mäsu, k hydine, a k syrom typu Camembert, Brie a Gouda.

Rizling Rýnsky 2016

Víno má zelenkavo-žltistú farbu a arómu s tónmi zeleného jablka, jemne doplnené vôňou lipového kvetu. V chuti je plnšia a komplexná s typickými sviežimi kyselinkami po ovociach. Doporučujeme k jedlám z rýb, k hydine na čínsky spôsob, a k syrom typu Ementál a Gouda.

Rizling Vlašský 2015

Víno je zlatožltej farby kvôli vysokej zrelosti hrozna, s medovo-kvetinovou vôňou, mierne korenistou, v chuti extraktívne, s výraznými tónmi tropického ovocia, žltého melónu, ktoré končia s jemne horkastou mandlovou dochuťou.

Riesling cuvée 2016

Víno je svetložltej farby s citrusovo-kvetinovou vôňou, v chuti extraktívne a ovocné, jemne korenisté. Je to kupáž rizlingov (Rizling vlašský & Rizling rýnsky) so sviežimi kyselinami, ktoré nasvedčujú o pôvode z vulkanického podložia. Doporučujeme k jedlám z rýb, k hydine, k šalátom, a k syrom typu Ementál a Gouda.

Sauvignon Blanc 2015

Víno je žltozelenkastej farby, vo vôni aromatické, rastlinno-ovocné s výraznými tónmi žihlavy a egrešov, v chuti vysoko extraktívne korešpondujúce s vôňou, teda žihlavovo-egrešovou dominanciou, ktorá je obklopená s harmonickými kyselinami.

Aurelius 2017

Víno je žltozelenej farby, vo vôni jemne korenisté s náznakmi lipových kvetov, v chuti aromatické a ovocné s tónmi zrelých hrušiek. Doporučujeme k jedlám z rýb, k šalátom, ku grilovanému kuraciemu mäsu, alebo ku kuraciemu na čínsky spôsob.

Tramiroli (Cserszegi Fűszeres) 2015

Cserszegi fűszeres je veľmi populárna odroda vznikla krížením Irsai Oliver s tramínom červeným, a preto aj víno je plné s výraznou muškátovou arómou a korenistými tónmi ako vo vôni tak aj v chuti, kde nájdeme bazu, marhule a východné korenie. Je extraktívne a svieže vďaka kyselín pre túto odrodu typické.

Tramiroli (Cserszegi Fűszeres) 2016

Víno je plné s výraznou muškátovou arómou a korenistými tónmi, ktoré sú obklopené so sviežimi kyselinami. doporučujeme k jedlám výrazne korenisté (čínske, indické, thai), alebo stredne ťažké, napr. klobása, šunka, k syrom typu Camembert, Gouda a Rokfort, Münster, k medovo-krémovým dezertom a krémešom.

 

Tramiroli (Cserszegi Fűszeres) 2017

Víno je plné s výraznou muškátovou arómou, korenistými tónmi a so sviežimi kyselinami. Dopracujeme k jedlám výrazne korenistým (čínske, indické, thai), ako kldobása, šunka, kozí syr, ďalej k syrom typu Camembert, Rokfort, Mimster ak medovo-krémovým dezertom.

Chardonnay 2017

Víno má svetložltú farbu a bohatú, extratívnú chuť s tónmi tropického ovocia, ananásu, manga a žltého melónu. Vôňa je elegantná a dlhotrvajúca. Doporučujeme k jedlám z rýb a morských plodov, k teliacemu mäsu, k hydine, a k syrom typu Camembert, Brie a Gouda.

Galántai Táncok 2017

Víno je žltozelenej farby, vo vôni aromatické a ovocné, chuťovo citrusovo trávnaté, obklopené veľmi sviežimi, takmer tancujúcim kyselinami. Doporučujeme k jedlám z rýb, k šalátom, k špargle, k hydine, ku kozím a feta syrom, a k citrónovej torte.

Chardonnay 2014