Víno a jedlo - vhodné kombinácie a tipy pri varení

Ten, kto sa trochu viac orientuje v kuchyni a nejakú tú delikatesu si na svoje skromné kuchárske konto pripísal vie, že víno a jedlo patria neodmysliteľne k sebe.Vedeli by ste napríklad vyčarovať originálne talianske rizoto bez bieleho vína? Ak poznáte odpoveď, viete dokonca i to, že zorientovať sa v širokej ponuke vín je skutočná veda.

Pripravili sme pre vás zopár pomôcok a tipov, ako vhodne skombinovať víno a jedlo nielen pri varení, ale i na slávnostne prestretom stole. Podávajte svoje jedlo tak, aby ste dosiahli výsledok, ktorý bude stáť za ďalšie sústo a dúšok kvalitného vína.

 

Víno dodáva surovinám pri varení farbu, špecifickú chuť a dokáže odhaliť tajomstvá, ktoré boli dosiaľ pre vaše chuťové poháriky ukryté. Práve správna voľba červeného vína v marináde na mäso môže byť príčinou, prečo hovädzie ragú vo vašej obľúbenej reštaurácii chutí tak, ako nikde inde. Existujú totiž overené kombinácie, kedy víno a jedlo zaručia ten správny výsledok.

Práve červené víno sa najčastejšie používa pri varení či dusení mäsa, do marinád či výrazných omáčok.
Biele víno dokáže ozvláštniť nejednu polievku, jemnú omáčku, dip či zeleninovú prílohu. Z pravidla najčastejšie po ňom v kuchyni siahame i v prípade, ak sa chystáme servírovať rybu alebo kuracie a morčacie mäso.
Ak sa naozaj neviete rozhodnúť, ktoré víno je vhodné na varenie nášho menu, voľba ružového vína je kompromisom, ktorý zväčša jedlu neublíži. Nezabúdajte však na výraznú kyslosť použitého vína. Nuž a napokon svoje využitie nájdu aj sladké a polosladké odrody.

V sladkej bodke, ktorú servírujete nakoniec – v dezertoch a múčnikoch. Nie nadarmo sa obľúbené vianočné pečivo nazýva vínové koláčiky…Lákavé jedlo z vášho hrnca je už pripravené na servírovanie a vy si lámete hlavu nad tým, ako zladiť víno a jedlo na stole? Vyberajte víno, ktoré ste použili aj pri príprave samotného jedla. Alebo sa riaďte zaužívanými kombináciami pre víno a jedlo. Tu je zopár príkladov.

 

Hydina – jemné biele víno, napríklad nevtieravé Veltlínske zelené  Hovädzie mäso – červené víno, prípadne výraznejšie ružové víno, napríklad Frankovka modrá rosé

Bravčové mäso – výrazné biele víno, prípadne silnejšie červené ako napríklad Merlot
Husacie a kačacie mäso – vína s kyslejším podtónom aký má napríklad Ryzling vlašský  
Divina – červené víno, ktoré podtrhne jej nezameniteľnú chuť, napríklad Cabernet Sauvignon

 

Prajeme vám skutočne dobrú chuť. A samozrejme, na zdravie! Mimochodom, vedeli ste, že víno má na vaše zdravie pozitívne účinky? Aké, to zistíte v tomto článku.