Víno ako liek - kedy po ňom siahnuť

Nad výrokom, že pôsobí víno ako liek, sa už dnes nepozastaví zrejme nik. A hoci víno patrí medzi alkoholické nápoje, jeho striedma konzumácia je odporúčaná mnohými domácimi babskými radami. Dokonca vám pohárik denne môže “mimo záznam” odporučiť aj váš lekár.
Práve ten pohárik vína denne pre dámy a maximálne dva poháre vína pre pánov je odporúčaná a primeraná dávka, aby pôsobilo víno ako liek a nie ako jed.
Prirodzene sa naskytá otázka, biele víno či červené?
Dosiaľ ste sa možno stretli s názorom, že sa pozitívne účinky vína na zdravie pripisujú červenému vínu. Nedávno však bolo realizovaných zopár výskumov, ktoré vyvažujú misky váh a dokazujú, že oba druhy vína majú liečivé účinky.
Príkladom je výskum Prof. MUDr. Milana Šamáneka, významného kardiológa a spoluautora knihy Víno na zdraví. Vďaka dennému príjmu bieleho vína sa prieskumnej vzorke znížil zlý cholesterol a naopak zvýšil cholesterol dobrý.
V prospech červeného vína hovorí aj známy francúzsky paradox.
Čo je paradoxné?

Že vďaka červenému vínu, ktoré si Francúzi často vyberajú k ich vysokotučným syrom a mastným lahôdkam, vládne vo Francúzsku jeden z najnižších výskytov kardiovaskulárnych ochorení.

Kedy teda siahnuť po lahodnom hroznovom nápoji, aby platilo, že požívame víno ako liek?

 

Ak vás trápi…


zápcha, siahnite po poháriku bieleho suchého vína.
….hnačka, vašu črevnú mikroflóru obnoví pohárik červeného vína pred jedlom a pohárik po jedle
nadúvanie, vylepšia hladinu vašich tráviacich štiav minerálne soli obsiahnuté v mladom suchom bielom víne
stres a nervové vypätie, upokojí vás fosfor v ruladskom červenom víne

spomalený metabolizmus a zanesený tráviaci trakt, doprajte si pohárik ružového vína alebo rizlingu


Doplniť si vinotéku z každého druhu vína je teda naozaj na mieste, čo poviete?

Nakoniec ešte jedna pozitívna správa pre dámy. Vďaka inšpiratívnemu výskumu z Bostonu bolo dokázané, že víno ako liek účinkuje skutočne v mnohých smeroch. Dámy v strednom veku, ktoré si pripili na zdravie denne jedným pohárikom vína, sa ešte i v sedemdesiatich rokoch úspešne vyhli chorobám ako cukrovka, rakovina či porážka.
Ak vás zaujíma i to, ako sa čaruje s vínom v kuchyni, inšpirujte sa naším článkom o kombináciách vína a jedla.

Nuž teda, na zdravie!

Zdroj: Internet, Víno ako liečivý elixír: Ako vám môže prospieť a koľko ho piť?

http://plnielanu.zoznam.sk/c/2566/vino-ako-liecivy-elixir-ako-vam-moze-prospiet-a-kolko-ho-pit