Naše vína

Ponúknite svojim hosťom niečo špeciálne. Ak ešte stále váhate, aké víno vybrať na oslavu jubilea, svadby či privítania nového člena vašej rodiny, odporúčame naše vína Promitor Vinorum.

Biele vína

Biele vína

Víno vyrobené z bielych muštových odrôd hrozna a vo výnimočných prípadoch veľmi šetrným lisovaním aj z niektorých modrých odrôd. Väčšina bielych vín je vyrobená prekvasením hroznového muštu a kvôli krátkej životnosti pôvodnej aromatiky je určená pre skoršiu spotrebu do 1-2 roka, ale niektoré sú vhodné aj na dlhšie zrenie vo fľašiach. Technika výroby sa tak podľa účelu vína líši. Platí pravidlo, že pri mladších vín si oceňujete ovocnosť a sviežosť, a pri zrelších vínach originálnu aromu (med, orieškovité a rastlinné tóny, tabak), komplexnosť a buket.

Červené vína

Červené vína

Víno vyrobené z modrých muštových odrôd hrozna tzv. nakvášaním, keď je kvasiaci mušt (rmut) v kontakte so šupkami hrozna. Kvasiaci rmut sa periodicky premiešava alebo prečerpáva na zvýšenie kontaktu pevnej a kvapalnej fázy, aby došlo k čo najlepšej extrakcii farbív a trieslovín. Vynikajú intenzívnou ale jemnou aromatikou a farbou, štruktúrou a trieslovinami a väčšinou sú vhodné aj na dlhšie zrenie vo fľašiach. Sú bohaté na alkohol, glycerol a zbytkový cukor. Platí pravidlo, že staršie vína treba pred konzumáciou dekantovať, prevzdušniť preliatím do karafy.

Ružové vína / Rosé

Ružové vína / Rosé

Víno vyrobené z modrých muštových odrôd hrozna priamym lisovaním celých strapcov, zo samotoku (mušt, ktorý samovoľne odteká z rmutu), alebo po krátkej macerácii pred kvasením. Takto získaná šťava sa spracuje ako u bieleho vína, a preto aj chuťový vnem je veľmi podobný charakteristike bieleho vína. Intenzita farebného odtieňa a štýl závisí od odrody, najmä však od použitej technológie spracovania hrozna. Cenia sa najmä svieže, šťavnaté, ľahko zrozumiteľné, nie však jednoduché vína s dobrou harmóniou všetkých zložiek. Podobne ako mladé biele vína sú určené na skoršiu spotrebu. Ochutnávajte pri nízkej teplote od 10 °C do 13°C.